Nieuws < Koelen met een warmtepomp: hoe werkt het?
Koelen met een warmtepomp: hoe werkt het?
Koelen met een warmtepomp? Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is wel degelijk mogelijk. Er bestaan verschillende manieren om dit te doen. Actief, passief, via vloerverwarming, via de lucht… De manier waarop hangt voornamelijk af van jouw persoonlijke voorkeur, maar hoe werkt het juist?
Koelen met een warmtepomp: hoe werkt het?
Een warmtepomp dient in de meeste gevallen voor de verwarming van je woning en/of sanitair water. De werking kan ook omgedraaid worden om een warmtepomp in te schakelen voor de koeling van je woning. Zo zorg je voor een aangenaam binnenklimaat tijdens een warme zomer. Er zijn verschillende soorten warmtepompen die je huis op andere manieren kunnen koelen. Deze functie moet wel expliciet geïnstalleerd worden. We kunnen ze opsplitsen in actieve en passieve koeling.

Actieve koeling met een warmtepomp

Actieve koeling is mogelijk op twee manieren: via een lucht-lucht- of via een lucht-water warmtepomp. Met een lucht-lucht warmtepomp geeft het systeem de koeling af via de lucht in de woning. Dit systeem kennen we ook als een airconditioningsysteem of airco. Dit werkt volgens hetzelfde principe als een frigo. Een frigo onttrekt de warmte uit de binnenkant en geeft deze af aan de buitenkant.

Actieve koeling is ook mogelijk via een omkeerbare lucht-water warmtepomp. Daarbij wordt de koeling door de compressor buiten geproduceerd, en afgegeven via de vloer- of wandverwarming in de woning.


De voordelen van actieve koeling:
• Actieve koeling kan je woning snel afkoelen.
• Je bent minder beperkt in hoeverre je wil koelen.
• Actieve koeling kan in het algemeen vrij gemakkelijk geïnstalleerd worden.


3 meest gestelde vragen over zonnepanelen

Passieve koeling met een warmtepomp

Passief koelen met een warmtepomp is de meest energiezuinige manier om te koelen. Dit is enkel mogelijk wanneer water wordt gebruikt als afgiftesysteem in je woning. Die afgifte gebeurt in de meeste gevallen via een vloerverwarmingssysteem, maar het kan even goed via convectoren of wandverwarming. Bij passieve koeling onttrekt de warmtepomp koude uit de grond via een water-water warmtepomp, ook wel een geothermische warmtepomp genoemd.

De voordelen van passieve koeling:
• Er moeten geen esthetische aanpassingen gebeuren om te koelen via vloerverwarming.
• Passieve koeling verbruikt minder energie.

Persoonlijk advies nodig?

Om goed advies te geven als installateur, is het belangrijk om de klant te leren kennen. Veel hangt af van het comfortniveau en de levensstijl van de klant. Daarom luisteren we bij Aendekerk in de eerste plaats naar de verwachtingen van de klant, om op basis hiervan een voorstel te doen.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor koeling in jouw woning? Aendekerk is gespecialiseerd in zonne-energie, airco en warmtepompen. Neem contact op en we bekijken samen de opties.
Aendekerk bv
BE 0842.186.464
Industrieterrein Kanaal Noord 1402, B-3960 Bree
infoaendekerk.be
Volg ons: FB TW
Algemene informatie:
infoaendekerk.be

Planning van jullie installatie:
planningaendekerk.be

Na-service en vragen over de bediening van jullie installatie:
serviceaendekerk.be

Onze kantoren zijn van maandag tot en met donderdag telefonisch bereikbaar
van 09u00 tot 12u00 en van 13u00 tot 17u00. Op vrijdag tot 16u00.
Zaterdag & zondag op afspraak. Onze toonzaal is open op afspraak.